SZABADSÁG. REND. TESTVÉRISÉG.

MEGHALT A HÍRTV, ÉLJEN A HÍRTV

2018/08/08. - írta: corto maltese

A szabad sajtó mítosza és halála... már megint?

Adott egy Simicska, adott hozzá HírTV, Magyar Nemzet, HetiVálasz, stb. Orbánnal pajtások, így ezek a felületek kőkeményen tolják a pártsajtót. Fideszes lapokról és tv csatornáról beszélünk. Simicska és Orbán összebalhéznak, bekövetkezik a G-nap. Ezek után kialakul egy újfajta hangneme a Simicska-médiának. Simicska azt mondja legyen szabad sajtó, és lőn: megszületik a szabad sajtó. Simicska azt mondja legyen a Párté minden, és lőn: megint (!) meghalt a szabad sajtó. A sajtószabadság halála eljött. Ismét. Hányadszorra is?

 

A Simicska-média sose volt szabad, sose volt független. Hála Orbánnak, tegyük hozzá. Simicska és Orbán két jó barát, együtt issza és lopja a nép borát. Akkor is ha összevesznek. Ha már itt tartunk, a Népszabadság se volt független, szabad sajtó.

Nem azt állítom, hogy nincs független média, szabad sajtó, csak azt, hogy az említett orgánumok nem véletlenül kerültek célkeresztbe. Nem azért mert függetlenek voltak, nem azért mert szabadok voltak. Egy szabad, független médiát hányan olvasnak manapság? Van egyáltalán ilyen? Az érdeklődés hiánya miatt nem sok. Most nem azért mert blog.hu felületen vagyok, vagyis de, talán pont azért is állíthatom, hogy az index áll ehhez a legközelebb. Most még? Ez is egy érdekes mozzanata lesz a Simicska média teljes felszámolását illetően, hiszen különböző csavarokkal ugyan, de az index is érintett (lesz)... Habár határozottan érzékelni az újságírók politikai beállítottságát jó régóta az indexen is, ha a tartalom összképet nézzük, és azért nyilván vannak itt is tabutémák. Hiszen piac is cenzúráz a maga módján nem csak az állam képes rá az állami hirdetésekkel. Mert ha az állam képes rá hirdetések útján, akkor a piac miért ne lenne? Általában már a címadások is beszédesek és politikailag hangulatkeltők szoktak lenni. Persze ezt kis részben betudhatjuk bulvárosodási és az ún. clickbait hatásnak is, egyszerű figyelemfelkeltési módszernek, de a politikai cikkeknél annyira nem hiányzik ez a plusz cinizmus, de azért sokszor a szerző politikailag épp állásfoglal egy (elvileg) objektív tényközlő hírnél is ezzel. De félre téve az index hibáit, nyilván tökéletes oldal nincs, és jelenleg (ha tetszik, ha nem) ez az egyetlen jelentős összellenzéki oldal. Közelebb van a centrumhoz, mint nem. Nem teljesen autonóm, tehát pl. egy vállaltan erősen jobboldali (nem náci!) szerző hamar kikerülne a brigádból (függetlenül attól, hogy az is egy fidesz propaganda oldal lett, kétségtelen van színvonala, épp ezért szomorú, hogy mi lett belőle), vagy mondjuk komoly vallásos publicisztikák se fognak megjelenni állandó szerzőtől, stb... De pl. a szintén felkapottabb oldalak így hvg.hu, 444.hu, 24.hu, kuruc.info határozottan szélsőséges oldalak az indexhez képest. (Igen, a kuruc.info nyilván nem (teljesen) egyenlő a hvg oldalával talán, de a 444 és kurucinfo már közel egy súlycsoport, csak másik politikai szemszöget képviselve. A 888 ugyanez, mielőtt még valaki közbevetné, de a Párt lapoknál ez egyértelmű, külön nem térnék ki mindre.) A szárnyait próbálgató azonnali.hu, és a Napot Ikaruszként valószínűleg már elérő alfahir.hu pedig pártlapok (LMP, Jobbik). Ja, még van egy friss zoom.hu és őskövület Népszava, Klubrádió is, de ne vicceljünk, ezekről már nem is az a kérdés, hogy milyen oldalt képviselnek, hanem hogy a minek (oké, ez főleg a Népszavánál jogos kérdés, de annál 100%-ig, a zoom.hu csak erősen gyanús)? A többi pedig már rég elesett, nyíltan vagy burkoltan, örvendve, vagy vészsikolyokkal kísérve. Tulajdonképpen az igazi nagy csapás a vidéki lapok és rádiók kicsinálása volt. Ezt nevezhetjük a sajtó szabadságot ért halálos csapásnak, de a többit (Simicska média, Népszabadság), biztosan nem.

 

Politikailag baromi egyértelmű volt, hogy Simicska nem elvi ember, elvi okokból gyártat ilyen vagy olyan tartalmakat, hanem csakis érdekből. Próbált új közönséget bevonzani (igen, ballibesedett is, ha úgy tetszik). Simicska média álkálváriájáért én egy csepp könnyet se ejtenék, mert színtiszta álszentség. Mindig is a fideszből éltek, akkor is amikor „szakítottak”, hiszen Simicska lóvéját Orbánnak köszönheti, és nem piacról. A Fidesz (és a többi párt is természetesen) meg az adófizetőkből. Tehát ilyenformán mi tartjuk el az egész média pereputty legnagyobb részét, pedig ők nem csinálnak mást csak ellenünk dolgoznak… Hazudnak, torzítanak, manipulálnak.

 

Amikor a síró ballibeknek és a holdudvarukba tartozó szintén síró nagy piacpárti ex-szdsz-eseknek odavetették, hogy a Népszabadság nem élt meg a piacról, és azért szűnt meg, nem más okból, még ha nem is volt teljesen igaz, akkor is volt benne némi jogos él a nyilvánvaló cinizmus mellett. Az egyházak is megkapják: tartsák el a híveik. A felvetésben van igazság, de ez miért csak az egyházakra vonatkozna akkor? Az állítólagos és független szabad sajtót is tartsák el a híveik akkor, nem? Na, de a Népszabadságot még azok sem akarták eltartani, akiknek érdeke fűződött volna hozzá, hanem el is adták még annak előtte (MSZP). Nyilván ha olyan nyereséges, nem tesznek ilyet. Ha független és szabad akkor meg ők maguk szüntették volna meg, hiszen azok nem csak a fideszről pakoltak volna ki, hanem róluk is lehozták volna a takargatnivalójukat (de azt nem vitték túlzásba és nem véletlenül: nem volt független újság még az eladás után sem).

 

A G-nap előtt, környékén sokan Simicska önjárását nehezen viselték (pontosabban Orbán és az ő papagájai), és a Simicska média alkalmazottai között sokan lojálisabbak voltak a párthoz (a Párthoz), mint Simicskához. Volt aki taktikázni kezdett, ki tudja milyen okból és az N1 tv-ben ejtőernyőzött, most meg már onnan is tovaszállna. Mindenesetre őket leárulózta Simicska! Joggal vagy jogtalanul, ez mindegy is, hiszen Simicska még a megmaradt bértollnokait Simicska árulta el, ténylegesen áruként kezelve őket, amit a következő vevő és felhasználó vagy megtart vagy kidob. (Kidob.) A következő vevő, aki a korábbi konkurencia volt, egy bosszúszomjas konkurencia. Simicska ezeknek dobta oda az embereit. Ennyit az árulózásról! Jól mutatta ezt a jelenséget a Jobbikkal szemben április 8 utáni hangváltása is Simicska médiájának, pontosabban Simicskának. Kb. ezt mondhatta:„most már üssétek őket bátran, most nincs hasznuk”. Már nem volt szükség a Jobbikra, már nem számított, ha belerúgtak, nem is kímélték őket, és olyanokat vetettek a szemükre, amik előtte is nyilvánvalóak voltak. Erre írják egyesek, hogy milyen szakmailag professzionális műhely jött létre a Simicska médiában a G-nap után, stb… Mert pl. Konok Péter („munkanélküli lettem, nem áll szándékomban új munkahelyet keresni, inkább adjatok pénzt”) és társait is futtatta? Elnézést a prosztóságért, de mondjuk ki: Simicska is egy geci. (Igen, Orbán is, Gyurcsány is, haladjunk!) A médiája meg káros. Az volt a G-nap előtt is, a G-nap után is, és az marad az eladás után is. Mert ha valamit egy geci irányít, akkor az szar lesz, ártani fog. Mindenkinek.

 

Puzsér Róbert is megnyilatkozott ez ügyben (mint érintett), többek között ezt is írta akkor: „Megnyugtató látni, milyen stabil bázisa van a balliberális szekértáborban a sajtószabadságnak – tiporja el őket akárhányszor is a Fidesz, a hardcore szociknak és gyurcsányistáknak továbbra is csak a saját szólásuk szabadsága számít, a többiért nem kár: hadd pusztuljon!”

 

Pontosan. Az árokásás és árokásók kora nem ért véget. A szabad sajtó pedig nem meghalt, sose volt. (Legyünk pontosak: vegetál.) Ezért nem ejtettem könnyet a Népszabadságnál, még ha kétségtelen ők legalább hasznos ellenzéki munkát végeztek (a Rogán ügy egy végső kamikaze akciónak bizonyult számukra utólag nézve), ha mást nem is (a ballib ellenzék kritikátlan védése viszont káros volt) ellentétben az összességében minden szempontból káros G-nap utáni Simicska médiával (G-nap előtti is az volt, csak az a Pártnak legalább tetszett). A G-nap utáni Simicska média elvette a hitelességét még Kálmán Olgának is, tehát még a ballibet is megtépázta rendesen, de egy normális ellenzék kialakulását is szabotálta. Akarva, akaratlanul, sose tudjuk meg. Mert alapvetően csak egy dolgot támadtak ők is, akárcsak a G-nap előtti és utáni Simicska-média is, a mostani „köz”tv, a habonyművek, vajnaművek és társaik: a másikat. Árkot ástak. Árkot ásnak. Árkot fognak ásni.

 

Most is ez történik tehát. A Fideszes bértrollok, orosz propagandista módszerek által instruálva rá is erősítenek erre. Két tábor van, mert ha nincs akkor is az lesz. Két tábor van, az erősebb és a gyengébb. Két tábor van, és egy cél: árokásás. Árkot kell ásni és rombolni. Aki építeni akar, azt támadni. A fideszes bértrollok szerint vannak a fideszesek, a Párt hű csahosai, és vannak a nemfideszesek: a ballibek. Fel se merül bennük, szándékosan, hogy esetleg nem csak a ballibnek nem tetszik amit csinálnak. A szomorú az, hogy valóban így van, konzervatív, polgári oldalról vagy egyáltalán: jobboldalról, az ún. centrumról nem nagyon van mit látni, ami ezt cáfolná. (Szerény blogos kísérletem is csupán a kispolgáriság wannabe nagypolgári megnyilvánulásának tűnhet teljes joggal.) A centrum egyébként is kezd kérdésessé válni. Itthon mi a centrum? Adjuk össze a fideszes és jobbikos szavazókat. Kb. 70%, ezek után Orbán teljesen reális célként tűzi ki azt a kb. 60-65%-ot. A maradék meg olyannyira megosztott, hogy esélytelen bármiféle ellenerőre. Nem is az a nevetséges az ellenzékiségben tetszelgők részéről, hogy eljátsszák az ellenzékiséget, hanem még egymás szemét is kikaparják. Vannak vélemények, amik szerint nem Orbán ekkora zseni, hanem az összes többi politikus ekkora pancser. A hangsúlyt tologathatjuk, de a lényegen nem változtat persze.

 

Nem a sajtó lett kevésbé szabad tehát, hanem az árokásók közötti erőegyensúly változott. Ezért sírni pedig lehet, csak felesleges. A sajtó szabadság nem most lett kevesebb. Ami eddig az volt továbbra is az, mondjuk tehát több sem lett. Ezen már lehetne sírni, de ezen is felesleges. A cél tehát: az olvasottság, nézettség növelése ezen felületeknek. Keressük a szabad sajtót, „fogyasszuk” és ha tehetjük gyártsuk vagy támogassuk azt. Építsünk, ne romboljunk. Talán ennél többet nem tudunk tenni, de talán ennél többet nem is kell tennünk. Ha valódi szabad sajtót akarunk, akkor mutassuk meg hogy van igény rá. Ha nem így teszünk, ne csodálkozzunk, és krokodilkönnyeket meg pláne ne ejtsünk, ha hitelesek akarunk maradni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anarchistakispolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr8214169479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása