SZABADSÁG. REND. TESTVÉRISÉG.

BEHANGOLÓ

2018/02/05. - írta: corto maltese

Avagy egy posztmodern kispolgár végnapjai egy szabad ember előzménye

A blog eme poszttal útjára indul és reményeim szerint sok mindenről szó lesz, meglehetősen hektikus megjelenésekkel, akár hosszas kihagyásokkal. Meglátjuk. Miről szól majd ez a blog? Erre egyértelműen nehéz válaszolni, de megpróbálom a premisszát, egyfajta krédót az alábbiakban lefektetni...

ANARCHISTA KISPOLGÁR?

A mi háborúnk szellemi háború. A mi válságunk az életünk.

(Chuck Palahniuk: Harcosok klubja)

Anarchista kispolgár? Mit jelent ez? Sokféleképpen értelmezhető. Egyrészt az önelnevezés egyszerre geg, önkritika és őszinte álláspont.

Az anarchista kispolgár, valami olyasmi mint a fotelforradalmár, csak más hármas jelszó mögé bújva bujtogatja a megzavarodott tömeget, a fotelforradalmárhoz hasonlóan óriási hatásfokkal és a következményektől teljes mértékben elhatárolódva. Ez a geg része, némi önkritikával fűszerezve. A jelszavak pedig: "Szabadság, rend, testvériség!" - melyben a rend szót használva az egyenlőség helyett, a klasszikus baloldali gondolkodást orientálnám a jobboldaliság felé, helyre állítva a világ szellemi egyensúlyát. De ássunk egy kicsit mélyebbre.

Számomra alaptétel, hogy a hatalom (és minden más) forrása az emberfeletti. Az ember csak ezután következhet. A jelenlegi materialista tömeguralom egyenlő az emberalatti uralmával. Számomra az anarchizmusom szigorúan a materializmus és modernista hatalomfelfogás ellen irányul, és a gyakorlatban elsősorban kiterjesztett autonómiát értek rajta illetve szubszidiaritással való szimpatizálást. Tehát a jól ismert mondással leírva: a rendszer az embert szolgálja és ne az ember szolgálja a rendszert. Az anarchizmusom az önnön hatalmában fürdőző hatalom elleni tekintély ellen irányul, azaz az ember alatti ellen. De spirituális értelemben abszolút monarchiával párosítom a materializmus elleni anarchizmusom. Spirituális abszolút monarchia azt jelenti számomra, hogy a hatalom forrása számomra nem az ember, nem is a nép, tehát nem a hatalom önmaga, hanem ahogy már említettem, az Abszolútum, az Abszolút Igazság, az emberfeletti.

A kispolgári jelző pedig a gyökértelen, városi, szinte már dekonstruált, kvázi posztmodern, hiányos kultúrájú és neveltségű, félművelt kisemberséget, ezzel együtt egyfajta korlátoltságot is szimbolizálja, melyből az általam felskiccelt anarchizmus és a spirituálisan abszolút monarchikus felfogás kínál kiutat reményeim szerint. (Ha nem, akkor maradok, kisember, de még az is jobb, mint az önmagát felszámoló nihilizmus.)

Mindezek következményeképp azonban pozitív értelemben vett konzervativizmus is jelentkezett bennem reakció(s)ként, amit igyekszem elsősorban a hitelesség, életszerűség és a fundamentális értékek felé orientálni, a megkövültség és a status quo helyett, melyek konzervativizmusa nem több agonizációnál. Ezek mellett megemlíthetem kisebb-nagyobb szociális érzékenységemet valamint patrióta, mérsékelten nemzeti és természetszerető hajlamomat is - amelyekből gyakran fakad néminemű képmutatás és demagógia is részemről. Mindezekből összegyúrva meglehetősen eklektikus, majdhogynem posztmodern világképet kaphatunk, amit fontos feladatom letisztázni, rostálni és ha kell javítani, mely folyamatnak részese ez a blog is. A modernizmust nem tudjuk visszatekerni, de a posztmodern a lehető legrosszabb választás, kell lennie alternatívának. Számomra a hármas jelszavam lenne az egyik alapja.


SZABADSÁG, REND, TESTVÉRISÉG!

Kit lehet szolgaságba törni? Aki gyenge. Ki gyenge? Aki nem hisz önmagában. Ki nem hisz önmagában? Aki nem hisz Istenben. Ki nem hisz Istenben? Aki nem ismeri őt. Ki nem ismeri őt? Aki nem keresi. Ki nem keresi? Aki nem törekszik visszatérni hozzá, hanem megelégszik a süllyedtség állapotával. Aki pedig ezzel megelégszik, atyám, az maga okozza saját szolgaságát.

(Kodolányi János: Az égő csipkebokor)

Ha az egyik generáció azt mondja, "Isten halott", de még követi az isteni erkölcs szabályait megszokásból, de már egyre slendriánabb  módon, akkor a következő generáció, már annyira se fogja. Miért is tenné? "Isten halott, és mi öltük meg." - az idézet egyik felét gyakran, a másik felét ritkábban idézik Nietzschétől. Megölték nekünk a múltban, talán már a reneszánsz idején, de a modern korban, a modernizmus által már végérvényesen átalakítva az emberi tudatot és elszakítva azt Istentől és a transzcendenciától. És mi holtan tartjuk, de csak magunkban, csak magunk számára, valójában csak magunkat megölve, magunkat holtan tartva és felszámolva. Ide jutottunk: a posztmodernbe, a totális rombolás, a totális tagadás, a totális semmi tendenciája, ami felszámol mindent. Nem csak a szellemet, nem csak a szakrálist, mint a modernizmus, azon már szinte túl vagyunk, hanem még azt is ami emberi.

Több út van, de csak két helyre vezethet minden út. Akár lassan, akár gyorsan, akár kanyarogva, akár emelkedőkkel és völgyekkel pásztázva, de biztosan. Felemelkedés vagy süllyedés? Élet vagy halál? Emberalatti vagy emberfeletti? A szabadságunk csupán ebben áll - e kettő közül választhatunk, minden más csupán a szabadság illúziója: delírium. A felemelkedés szabad választását pedig szükségképpen egy rend követi. A rend nélkül a szabadság is csak zsarnokság. A rend pedig mit sem ér közösség nélkül, azaz összetartás, szolidaritás, testvéri szeretet nélkül. A mechanikus rend csupán a káosz álcája. Elnyomás. Szabadon választott renddel és testvéri szellemben lehet csak fenntartani egy élő és élhető civilizációt. Felépíteni, fenntartani vagy ha lerombolták, akkor újjáépíteni, ha kell újat építeni.

Ott kell állni, ahol a rombolás nem végpontnak számít, hanem előzménynek.

(Ernst Jünger)

Én szeretnék ott állni.

És te?

Üdvözlettel,

corto maltese,
az anarchista kispolgár

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anarchistakispolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr8913634528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása