SZABADSÁG. REND. TESTVÉRISÉG.

A HAJLÉKTALAN, A FŐPOLGÁRMESTER JELÖLT ÉS AZ ELVESZETT LAKÁSKASSZA NYOMÁBAN

2018/10/23. - írta: corto maltese

Gyors és rövid aktuálpolitikai reflexiók

Bezúzták a lakáskasszát, új hajléktalanokat érintő országos rendeletet hoztak és  ketten már rájöttek, hogy a főpolgármesteri választás kampányát már most el kell kezdeni: Tarlós és Puzsér...

A többiek kivárnak, talán az ellenzéki jelölt - ami jelen esetben a bejelentkezési sorrend jogán Puzsért jelenti. Ha lesz még ellenzéki jelölt, akkor azt kell megindokolniuk, mivel jobbak Tarlósnál, de jelen helyzetben inkább Puzsért támadják ellenzékről, nyilvánvalóvá téve: nem akarják Tarlóst leváltani. Igazából, baromi nagy bátorság is lenne: a Fidesz úgy elgáncsolná az ellenzéki főpolgármestert, hogy abból nehéz lenne felállni. Márki-Zay ennek a főpróbája, habár kétségtelen, hogy például Botka jó példa is lehetne, ami a működésképességet illeti.

Puzsér elindulása a főpolgármesteri választáson a politikai kommunikáció felrázásához vezethet, legalábbis Budapesten. Számomra ez csak egy médiahack, de fontos missziót teljesít be, nagyjából azt amit az MKKP is próbál elérni: hogy jöjjünk rá, mennyire abszurd az, amit ma politizálás néven művelnek jelenleg. Szofisztikált semmit mondás, mellébeszélés. Ebbe tapos bele Puzsér azzal, hogy azt mondja, amit szeretne, azt gondolja, amit mond, és azt teszi, amit mond. Ez nem fogja a világot megváltani, de talán ér el némi eredményt, a jelenlegi diskurzusra talán hatással lehet. Ha igen, már megérte, még ha jó eséllyel nem is fog nyerni Puzsér. Már az ECHO TV-s szereplése is abba az irányba mutat, hogy áttörheti az ún. negyedik falat, ha nem fogja a habonymédia és NER gépezet eltiporni, mint például Vonát.

Hazájuk van, otthonuk nincs, gumicsonttá lettek: ők a hajléktalanok. Szinte már közhelyként lehet az alábbiakat puffogtatni, de egyelőre nem csak hogy ezekkel értek egyet, de ez a valós tapasztalat is: A hajléktalanok rendőri jelenlét illetve felszólítás hatására elhagyják a frekventált területeket. Ez lehet ideiglenes, de lehet tartós is, attól függően mely területről beszélünk. Ahol fokozott, kiemelt illetve állandó rendőri jelenlét van, ott a helyzet tartható. Ahol nem, egyfajta békés macska-egér játék alakul ki, ahol a macska igazából nem akar elkapni senkit, de meg kell, hogy mutassa magát. A játék tulajdonképpen rutin lesz, igen hamar.


A szállókba vonulás mértéke elhanyagolható mértékben nőtt, a hajléktalanok száma azonban nem csökkent. A hajléktalanok eldugottabb utcákra, kapualjakba és egyéb akár veszélyes helyekre vonulnak vissza (lezárt területek, lakatlan omladozó épületek, erdők, parkok, stb.). Ha a cél az volt, hogy a frekventált turisták által érintett helyekről eltűnjenek ideiglenesen sikert értek el. Ha a hajléktalan emberek reintegrációja, akkor semmit.


Pszichiátriai, addiktológiai és foglalkoztatási rehabilitációs intézmények létrehozására és kooperációjára lenne szükség, a munkáltatókkal szoros együttműködésben. Erről beszélt Ritó Szabolcs nevű hajléktalanokkal foglalkozó szociális munkás is facebook oldalán, amit egy mandiner szemlén olvastam és teljesen egyetértek vele.

 

A kormányt nem zavarja az ellenkezés, a rendőrök érzékeny és puha fellépése, sem az, hogy tulajdonképpen semmi értelme nincs az egésznek ebben a formában, hiszen intézményi háttér újragondolása nélkül ez csak büntetőpolitika, ami nem képes alternatívát kínálni, tehát korlátozza a szabadságot.

 

Egy dolgot viszont elértek: tematizálták a közbeszédet és a médiát, az ellenzéki médiát különösen. A lakáskassza ügy sokkal hamarabb és könnyedén lecsenget, a hajléktalan intézkedést hosszas előjáték előzte meg, most zajlik a közjáték, a befejezés talán késő tavasszal lesz – de jövő ősszel újra felmelegíthető, remek gumicsonttá silányítva egy fontos szociális kérdést.

 

A lakáskassza ügy ezzel szemben szó szerint egyik napról a másikra történt meg, ha pletyka felröppenését is beleszámoljuk még egy hét se telt mire megszavazták. Felzúdulás volt, de hamar lecsengett, a média sem pörgött rá, pedig sokkal érdekesebb kérdés mint egy láthatólag inkompetens és értelmetlen törvényen való kérődzés. Főként hogy a lakáskérdés, lakáskassza közvetve, de mégis szorosan összefügg a hajléktalan kérdés.

 

Az egész tehát egy politikai manőver volt, ami bevált. Orbán-dinasztia és társaik a turizmusra tették rá mocskos kezeiket, ahol rontanak az összképen a hajléktalanok, de az önkormányzati választásokon is sokat segítenek a hajléktalan mentes aluljárók. Ezentúl sikeresen leveszi a fókuszt a kényes ügyekről, élét veszi minden más szintén fontos témának. A politikai kommunikáció háborújában a FIDESZ ismét megnyert egy csatát.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anarchistakispolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr3514318255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása