SZABADSÁG. REND. TESTVÉRISÉG.

RASSZISTA GENETIKA ÉS GENETIKAI SZINGULARITÁS

2019/01/13. - írta: corto maltese

Re:Re:Re valamint H. G. Wells: Időgép nélkül, Aldous Huxley: Szép aktuális világ, avagy meg nem írt regények, megírt valóság

Kissé rendhagyó poszt a következő, egy érdekes írásra szeretnék reagálni egyrészt az alábbiakban, eredetileg kommentnek szántam, de annak túl hosszú lett és a végén már eltértem az eredeti tárgytól, ha nem is teljesen. Az írás, amire az írás egy részében "reagálok" IDE kattintva olvasható, de az az írás, amire pedig az előbb hivatkozott írás reagál IDE kattinva (tehát ez a kiinduló írás, innen indul ez a "sztori", de teljesen máshol végződik). Az írás egyik része erről szól, a másik a genetikai kérdések kapcsán felmerülő másik témát, a génsebészetet és annak meglehetősen rémisztő, de mégis reális kilátásait érinti...

Aki esetleg nem olvasta volna el a hivatkozott cikkeket még vagy nem is szeretné (én azért ajánlom), röviden: egy genetikus (Watson) szerint van genetikai különbség a rasszok között az értelmi képességeket illetően, és emiatt rasszistának bélyegezték sokan, köztük Molnár Csaba index újságíró is, a fentebb linkelt "kiinduló" cikkben. Ehhez kapcsolódóan reagált Ratius blogger, egy érdekes és elgondolkodtató írással, amiben úgymond ezt a fajta felesleges PC házmesterkedést, amolyan kultúrbalos tudományellenességet is a helyén igyekszik kezelni vagy úgymond helyrerakni többek között a genetikához kapcsolódóan, de nem csak ezért érdemes elolvasni (szintén feljebb linkeltem). Alapvetően egyetértek jó pár gondolattal amiket Ratius posztjában olvastam, és a konklúzióval is nagyjából, ha nem is mindennel, de mindenképp jó gondolatébresztő volt. Watsonnal viszont vitatkoznék is (amire ő nyilván majd reagálni fog valamelyik tekintélyes tudományos szaklapban), főként abban nem értek egyet vele, hogy az IQ tesztek alapján mért különbség egyértelműen genetikai eredetű dolog lenne. Hozzátehetjük, hogy ettől függetlenül persze az ellenkezője sem egyértelmű. Persze Watson is azt mondja tulajdonképpen, hogy jelenlegi tudása alapján látja így, tehát a jelenlegi tudása alapján tartja egyértelműnek, nem pedig rasszista indíttatásból, de valahogy mégse sikerült kellően körültekintően ezt megfogalmaznia és megértetnie mindenkivel (ha meg akarták egyáltalán). Nézzük meg előbb tehát ezt a témát.

Szerintem ezt a rasszok közötti genetikai különbséget úgy lehetne kideríteni teljes bizonyossággal, ha többszörösen reprezentatív mennyiségben kiszakítanának különböző rasszú embereket (minden rasszt, tehát fehéret is) és a más rasszú emberek közegébe kéne felnevelkedniük minimum csecsemő koruktól , akik őt úgy kezelnék mint aki az ő rasszukba tartozik (tehát a kiszakított fehéret feketeként, ha feketék közé helyezik, az ázsiait fehérként, ha fehérek közé, stb.), ami kvázi lehetetlen. Sőt, ezen felül az eredeti rasszuknak is a csere-rassza szerint kellene kezelni a kiszakított egyéneket, tehát a fehér rassz a kiszakított fehér gyereket feketének kéne, hogy kezelje, ha alapvetően fekete közegbe helyezik, stb. Itt kiderülne, hogy tényleg genetikai vagy a (szocio-)kultúrális közeg a meghatározó. Nevezhetnénk mondjuk transzrassz kísérletnek. De ez a kísérlet persze sci fi kategória. El is vethetjük, még ha regény vagy filmalapnak szerintem izgalmas lenne.

A másik talán reálisabb mód lenne (lesz? az?) - ha már genetikus, meg genetika - ha a géntérképezés során meg tudják állapítani ezeket a különbségeket. De ugye ez sem áll fenn, legalábbis nem tudok róla, mert szerintem akkor egy veterán genetikus sem IQ-tesztes eredményekre hivatkozna, hanem géntérképre mutogatna, hogy itt van feketén-fehéren a bizonyíték. Genetikai bizonyításhoz én kevésnek érzem az IQ-teszt dolgot, mármint engem nem győzött meg Watson ennyivel.

Másrészt meg ugye, ami magát az IQ tesztet illeti, azért mert az IQ-t úgy nevezték el, ahogy, még nem következik, hogy magát az univerzális emberi értelmet ténylegesen képes mérni (ahogy erről olvashatunk is Ratius posztjában fejtegetést, csak más megközelítéssel). Itt talán annyit kellene korrigálni (és szerintem ez még nem lenne torz és túlzó politikai korrektség), hogy lehet árnyalni kéne az elnevezését a tudományban. Pl. ténylegesen "kanonizált" módon  'nyugati kultúra alapú intelligencia tesztnek' (angolul talán Western Civilization Based IQ?) kéne nevezni a hagyományos IQ teszteket, az egyértelműség (és a támadhatatlanság) miatt. Mert ha nincs árnyalás, akkor tényleg egyszerűen csak egyfajta rasszista jellegű degradálásnak hat az a mód, ahogy a Watson előadja, vagy úgymond könnyen kiforgathatóak maradnak a szavai (ahogy pl. Molnár teszi a hivatkozott cikkében, de tény, hogy nincs annyira nehéz dolga). Ez sajnos egyfajta szómágia is, de az egymás mellett elbeszélést és a PC kommandó érzelmi alapú támadásait is talán jobban megelőzhetné.

Amúgy ez az indexes cikk nekem is szemet szúrt, mert máshol olvastam objektíven tálalva a sztorit, itt meg már a cím is igen manipulatív, nem túl korrekt alaphangot adva az írásnak finoman szólva. Ha valaki azt mondaná, hogy megtalálta pl. a feketék és a fehérek közti génkülönbséget, ami bizonyítja, hogy ebben és ebben kinek a javára, hátrányára van genetikai eltérés, akkor azt virtuálisan máglyán égetnék el, főleg ha az a feketék genetikai génkészletét vesztes helyzetbe hozná (ellenkező esetben viszont meg lehet örömünnep lenne?). Pontosabban a tudományt nem is engedik, hogy foglalkozzon a kérdéssel és megtörténjen bármi ebbe az irányba, mert már a csírájánál megfojtják azokat a kezdeményezéseket, amik az ügy végére esetleg pontot szeretnének tenni. Pedig ha nincs igaza Watsonnak, mert ez szerintük csak egy rasszista elmélet, akkor úgy se tudják bebizonyítani, lehet hagyni kéne illetve támogatni, hogy akkor ez kiderüljön. Itt persze felmerül az etikus tudomány kérdése (hiszen ha az ellenkezője derülne ki, akkor az tudományos alapot adna a fajelméletnek, ami azért veszélyes lenne). Alapvetően itt is az aranyközéputat kéne megtalálni, ahol Molnár és Watson a skála két ellentétes vége, mert szerintem azért Watson is kontraproduktív módon provokatív, mármint nem segíti a megértést a retorikája, hanem mintha szándékos lenne a részéről, hogy picit öncélúan indulatokat korbácsol.

Az etikus tudomány a PC-től és ettől az ügytől függetlenül fontos dolog, de ahogy a kínai ikrek példája mutatja, megakadályozni nem igazán lehet már a dolgot. És a téma másik vetületére is rátérhetünk ezzel, mert a szellem kiszabadult a palackból, és ebből akár az új "űrverseny" is lehet (lehet zajlik is, csak nem tudunk róla). A génsebészetben ott rejlik egyfajta 'genetikai szingularitás', egy fajszakadás, kb. mint H. G. Wells Időgépében, csak itt nem kell annyi időt előre utazni a jövőben, "csak" várni 10-20-30 vagy esetleg 50 évet. A sci fi egyre inkább csak sci lesz. A génsebészethez hozzáférés szerint lehet majd "rendelni" gyereket, lesznek majd bioszülők, akik tudatosan nem kérnek beavatkozást, de lesznek, akik csak nem tehetik meg és lesznek akik különböző mértékben, de kérni fogják. Lesznek akik ki akarják majd hozni a maximumot a lehetőségekből és ez ugye, ahhoz vezet, hogy mások se akarnak majd lemaradni.Tehát aki teheti előbb vagy utóbb teljes mértékben megtervezett dizájngyermeket fog vállalni. (Az hogy emiatt szinte gyári termékké válik a gyerek, nem itt kezdődik. Akik pl. azért vállalnak gyereket mert aranyos, jól mutat a családi fotókon illetve lehet mutogatni xy-nak, rokonnak, akárkinek, hogy tessék itt van, vagy mert majd szerintük boldoggá teszi a boldogtalan életüket, tulajdonképpen már elkezdtek így gondolkodni. A gyermek nemének megválasztása pedig szintén ennek a komoly nyitánya. Akik pedig elhunyt gyermeküket akarják újraklónozni, az eldobható termékekhez hasonló módon állnak hozzá a kérdéshez, legalábbis ez a gondolkodás ahhoz fog vezetni.)

A történelemkönyvekben a kínai "kísérlet" talán majd a hivatalos kezdete lesz ennek a fajszakadásnak - már amennyiben a dolog tényleg megtörtént és nem csak szenzáció hajhászás. Mert ez egy olyan eset, amit bejelentettek. A kérdés, hogy még vagy már bejelentettek? Jó pár évvel ezelőtt olvastam olyan cikket is ahol nemzetközi vizeken klónoztak elhunyt gyerekeket a szüleik számára, legalábbis azt állították, hogy ilyesmi történik egy hajón. Hogy igaz volt vagy sem, azt nem tudni, azóta nem hallottam erről semmit, mindenesetre csak pénz kérdése ez is, az is. Sztálinról is olvastam legendát, hogy megpróbált kitenyészteni valami félemberi majomfajt, hadászati célokból, irányítható, de hatékony katonának. Állítólag a sikertelenség miatt leállította a projektet (nem génsebészettel, hanem tenyésztéssel próbálkoztak). Erről sem tudom, hogy mennyire igaz, jó eséllyel  nem, bár izgalmasan hangzik, de ez nem is fontos. Viszont kellően őrült volt ahhoz Sztálin, hogy akár igaz legyen. Ha képes volt értelmetlenül 10 millió embert éhhalálra ítélni, ez miért is tűnne részéről elképzelhetetlennek? De ehhez nem feltétlen kell őrültség, pontosabban egyfajta háborús logika alapján ez "normális", ha a győzelemnek alá rendelnek mindent. A génsebészet útján előállított szuper katonák "legyártása" komoly lehetőség a génsebészetben, és itt megint csak Kína illetve a nyugatitól eltérő mentalitása, kultúrája és etikájának eltérése jut eszembe.

Nem genetika, de jó példa Kína etikájának a nyugatitól való különbözőségére, hogy tervezik az online megfigyelés alapú  állampolgári pontrendszert, ami egyfajta high tech 1984 világot jelent és ez viszont úgy néz ki, tényleg igaz. A technikai lehetőségeket tehát a saját etikájuknak (vagy ha úgy tetszik, etikátlanságuknak) megfelelően nyugodtan kihasználják (persze nem csak Kína,), ami miatt, más se akar majd természetesen lemaradni, hiszen komoly hátrányba kerülhetne emiatt. Tehát nem csak Kína miatt lehet aggódni, nyilván az USA-ban, az amerikai hadseregben sem elképzelhetetlen, hogy belevágjanak. Számukra majd Kína lehet ürügy arra, hogy nekik is muszáj ezt csinálni, különben ők fogják előbb vagy épp mert (szerintük vagy tényleg) ők már elkezdték, és akkor amiatt kellene nekik is - de ha nem lenne Kína, találnának más ürügyet.

Tényleg lehet, hogy jó lenne, ha csak szép lányok lennének meg sovány emberek, de ez egyrészt amúgy egy elég relatív, szubjektív és vitatható dolog, másrészt a következmények brutálisak lennének. Nem csak szép emberek, de szuperkatonák, szupergyári munkások, genetikai kasztrender és egyéb egyelőre elképzelhetetlen dolgok lennének még ezenkívül illetve ezek után. Pl. szuperbuta, de szuperhatékony "emberek" is, a sztálini majomemberek új generációja. De összességében mindegyik szuperhumán szubhumán vagy szubhumán szuperhumán lenne, akármekkora oximoronnak hangzik is ez elsőre.

Remélem nem a mi (remélhetőleg hosszú és tartalmas) életünkben következik majd be a genetikai szingularitás vagy fajszakadás, de az hiú remény lenne, ha azt gondolnánk, hogy soha. Ha nem lesz valamiféle globális civilizációs összeomlás 50 éven belül, akkor biztosan meg fog történni, de még abban az esetben sem kizárt, hiszen az elit tartalékai még elegek lehetnek ahhoz majd, hogy esetleg mégis megvalósítsák egy apokalipszis ellenére is vagy épp azért. Az emberiség kihalása esetén persze nem valósulna meg, de ebben azért inkább ne reménykedjünk (állítólag nem tesz jót az egészségnek a szélsőséges mizantrópia). Reméljük a legjobbakat, de azért készüljünk a legrosszabbra, mert itt már a gépromboló helyett génromboló luddizmus sem segíthet.

Üdvözlettel,
a "szép aktuális világunkból"

corto maltese,
az anarchista kispolgár és limitált példányszámú, GMO mentes, organikusan termesztett bioember

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anarchistakispolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr6914558984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2019.01.14. 09:40:52

"szerint van genetikai különbség a rasszok között az értelmi képességeket illetően, és emiatt rasszistának bélyegezték sokan, köztük Molnár Csaba index újságíró is, a fentebb linkelt "kiinduló" cikkben."

Most vették el egy öreg faszitól egy több tíz éves genetikai áttörésért kapott Nobel-díjat, amiért most el merte mondani a véleményét, miszerint igenis, az átlag iq a feketéknek kevesebb.
Mocskos PC libsik.

Nagyot fog fordulni a világ, mikor kiteljesedik ennek az ellenpólusa, amit ezek gerjesztettek.

CleanYourRoom 2019.01.14. 10:16:48

"Szerintem ezt a rasszok közötti genetikai különbséget úgy lehetne kideríteni teljes bizonyossággal, ha többszörösen reprezentatív mennyiségben kiszakítanának különböző rasszú embereket (minden rasszt, tehát fehéret is) és a más rasszú emberek közegébe kéne felnevelkedniük minimum csecsemő koruktól , akik őt úgy kezelnék mint aki az ő rasszukba tartozik (tehát a kiszakított fehéret feketeként, ha feketék közé helyezik, az ázsiait fehérként, ha fehérek közé, stb.), ami kvázi lehetetlen."

A nagy ötletedet már megvalósították, meglehetős számosságú kísérletben:
en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Transracial_Adoption_Study

Az eredmény eléggé lehangoló volt, mármint az agymosott PC-szekta szempontjából nézve, ugyanis semmilyen látványos javulás nem volt megfigyelhető a fehér szülők által örökbefogadott fekete gyerekek IQ-ját illetően.

Az IQ genetikai meghatározottságát illetően egyébként a legtöbbet hangoztatott állítás, hogy 40-80%-ban genetikailag meghatározott, ami - ha jól értettem - azt jelenti, hogy felnőttkorban már igen meghatározó, 80%-os, a genetikai komponens aránya, azaz van egy bizonyos genetikai maximum, amit környezeti hatások függvényében változó mértékben teljesedhet ki. Tény, hogy ha az ember egalitáriánus beállítottságú, azaz hisz az emberek egyenlőségében, akkor az intelligenciakutatásoknál nincs mélyebb depresszióra okot adó terület...
Magasabb IQ-t elérni eddig még soha nem sikerült, pedig sokan sokféleképpen próbálták már, ezzel szemben alacsonyabb IQ elérésére számos "módszer" adódik (na nem mintha erre bárki törekedne), pl. alultápláltság, gyermekkori bántalmazás, rokonházasság, drogfogyasztás stb. mind "sikeresen" csökkenti az egyén számára elvileg elérhető IQ-t.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.14. 10:20:08

Természetesen van eltérés az egyes emberi fajok között. Még az egyes nemzetek közt is van.

Mindez nem rasszizmus. Rasszizmus csak annak állítása, hogy értékbeli eltérés van a egyes fajok között.

Haloperidol 2019.01.14. 10:25:54

Igazából nagyjából a következtetés annyi lehetne, hogy:

Jelenleg nincsen elég adatunk ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy szignifikáns IQ-beli különbségek lennének a rasszok között.

A PC kultúra miatt jelenleg rengeteg olyan politikával átitatott terület van, ahol egyszerűen nem lehet korrekt kutatásokat végezni, mert vége a karrierednek.

Tipikus példája a rasszok közötti potenciális IQ különbségek: ilyen kutatást senki nem fog finanszírozni nyugaton.

Másik példa a homoszexualitás esetleges genetikai öröklődése. Dean Hammer (egyébént homoszexuális kutató) pár éve leközölt egy cikket a Scinece-ban, hogy megtalálta a "meleg gént" (egy olyan tanulmányban, amiben nem volt kontrollcsoport), és amit rajta kívül kegyetlen kutatócsoportnak sem sikerült megismételnie, viszont több, Hammer tanulmányának gyengeségeire rámutató és állításait cáfoló kutatót kicsináltak.

Szóval jelenleg sem megerősíteni sem cáfolni nem lehet, hogy a férfi homoszexualitás vajon genetikailag meghatározott-e vagy nem. Mindenesetre a melegpropaganda ezt bizonyítottnak tekinti, és egyetlen karrierjét féltő kutató sem mer ebben a tárgyban kutatásokat végezni, mert gyk. nem lehet ezzel esetleg ellentétes eredményt publikálni a karriered veszéyeztetése nélkül.

Mostanában jön még a transzneműség terápiája: a lobbisták kizárólag a visszafordíthatatlan és potenciálisan óriási károkat okozó nemváltó műtétet propagálják életfogytig tartó nemi hormonok szedésével, már gyerekkortól kezdve.
Talán mondanom sem kell, hogy ez gyk teljesen kísérleti terápia, aminek a hosszútávú kimenetele nagyon erősen kétséges, de ha jót akarsz, akkor nem mondasz ellent a transzlobbinak, mert kinyírnak.

erkölcsi hulla 2019.01.14. 10:49:23

@maxval balcán bircaman: Nem. Rasszizmus az, amikor el akarnak valakit kussoltatni, lehetetleníteni, tönkretenni, bármilyen okból.

erkölcsi hulla 2019.01.14. 10:57:18

@CleanYourRoom: i. "Tény, hogy ha az ember egalitáriánus beállítottságú, azaz hisz az emberek egyenlőségében, akkor az intelligenciakutatásoknál nincs mélyebb depresszióra okot adó terület..."

De ha nem agyhalott az illető, akkor belátja, hogy mint ahogy minden ember más képességű, úgy a rasszok között is KELL lennie mind fizikai mind szellemi eltérésnek.

Ezt tagadni sima PC struccpolitika, és rasszistázás, nácizás a velejáró reakció.

erkölcsi hulla 2019.01.14. 11:07:32

@CleanYourRoom: "magasabb IQ-t elérni eddig még soha nem sikerült, pedig sokan sokféleképpen próbálták már, "

De most gondoljunk logikusan bele:

ha van egy adott kutyafaj, és mindig a legkurtább lábúakat pároztatod, az eredmény pár generáción az lesz hogy járni is alig tud olyan kicsi a lába.

EZ IGAZ EMBEREKRE IS.

Csak még ha a legenyhébb ilyen elméletet, ami teljesen logikus, felhozod akár az ilyen blohafasz fórumokon is, már te vagy az ördög, a náci, stb.

Pedig ami bármilyen más biológiai élőlénynél működik, az emberrel is fog. Nincs mese.

Nekem nem fogja senki bemagyarázni hogy ha egy halmazon belül a legokosabbak, a legmagasabbak, a legalacsonyabbak csinálnak gyereket csak, akkor az eredmény pár generáción belül, nem a lehető legokosabb, legmagasabb, vagy legalacsonyabb eredményű halmaz lesz.

CleanYourRoom 2019.01.14. 11:18:11

@erkölcsi hulla: Elvileg ez a módszer működhet, bár azért ez sem olyan egyszerű, mivel létezik az ún. regression to the mean-jelenség, ami annyit tesz, hogy egy alacsonyabb IQ-jú népességből származó, de kiemelkedően magas IQ-jú szülők gyermeke nagy valószínűséggel nem lesz ugyanolyan magas IQ-ja, mint a szüleinek, hanem visszatér az átlaghoz. Amellett ez a fajta szelektív "tenyésztés" ugye a rossz csengésű eugenetikára engedne asszociálni, már csak ezért is sátán, ördög és Hitler lenne a progresszív szektások szemében.

CleanYourRoom 2019.01.14. 11:25:51

@Haloperidol: "Jelenleg nincsen elég adatunk ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy szignifikáns IQ-beli különbségek lennének a rasszok között."

Ez azért ebben a formában nem igaz, rengeteg adat van már a különböző rasszok, országok átlagos IQ-járól, más kérdés, hogy az egyenlősítő-progresszív szekta mindenbe beleköt és igyekszik relativizálni az eredményeket, mert ha ez beszivárogna az általános ismereteink közé, abban a pillanatban romba döntené a vallásuk alapdogmáját, nevezetesen, hogy mindenki egyenlő, és ha mégsem, az csakis valamilyen rasszista-szexista-homofób elnyomás és patriarchális-fehér-szupremácista összesküvés következménye lehet...

Egy egyperces guglizásból is könnyen meg lehet nézni, hogy hogy állnak az egyes országok átlagos IQ tekintetében:
brainstats.com/average-iq-by-country.html

Persze kicsit lejjebb kell görgetni, hogy a tagadásban lévő mainstream liberális sajtó rasszizmust okoló sikoltozását elkerüljük...

erkölcsi hulla 2019.01.14. 11:31:52

@CleanYourRoom:

"egy alacsonyabb IQ-jú népességből származó, de kiemelkedően magas IQ-jú szülők gyermeke nagy valószínűséggel nem lesz ugyanolyan magas IQ-ja, "

Igen, de ha ezt a trendet, hogy csak a legokosabbak keverednek, ismétled, csökken az esélye ennek is. Átlagokról beszélünk, nem egyénekről. Nyilván lehet hogy a 150iqs Józsi meg Marika gyereke 90iqs lesz, de nagy átlagban nagyon durván növekedne. Ennek ellenkezőjét nekem bemagyarázni senki sem fogja.

"ugye a rossz csengésű eugenetikára engedne asszociálni, már csak ezért is sátán, ördög és Hitler lenne a progresszív szektások szemében."

addig a pontig, amíg nem szólt bele az árja politika, szerintem egy full logikus dolog volt. A progresszív PC terroristák pedig szopják ki a faszt, hogy politikai okból rasszistázással kussoltatnak be csoportokat. Egy ideig ellent lehet mondani a TÉNYEKKEL szemben, de a feltorlódott ideológiai szar nemsokára kiömlik, és sokan belefulladnak majd.

erkölcsi hulla 2019.01.14. 11:35:02

@CleanYourRoom: "allásuk alapdogmáját, nevezetesen, hogy mindenki egyenlő,"

Hát igen, jön vissza a marxista ideológia, amit gyakorlatban is sokan próbáltak kivitelezni, és több ember halt éhen miatta mint 100 hitler miatt.
Csak hát a győztesek írják a történelmet, ezért lett a legfőbb tömeggyilkos hitler bá, nem sztálin vagy mao.
Pedig nagyságrendekkel több vér szárad a nevükre, főleg a saját népüket irtották.

corto maltese · http://anarchistakispolgar.blog.hu/ 2019.01.15. 00:32:41

@Haloperidol:

Nagyjából, igen, de azért lehet és szerintem kell is sokszor ezt árnyalni. Én is csak ezt próbáltam (nem állítom, hogy teljes sikerrel), mert ha sarkosan fogalmazunk, akkor véletlenül vagy szándékosan félreértenek. Ahogy történt Watsonnal is. Annyira régimódi, PC kor előtti, hogy már anakronisztikus jelenség. Rossz korba öregedett?

Az viszont szerintem nem csak a PC kultúra "bűne", hogy ilyen irányokban nehézkes kutatni. A bizonyító illetve forradalmi erejű kutatások eredményeinek ilyen esetekben kiszámíthatatlan következményei lehetnek, emiatt van egy érthető és jogos félelem (pl. atombomba). Az etikus tudomány mint írtam ezért lenne fontos, hogy odafigyeljen arra, hogy mikor, mit és hogyan tálal (ugye a klisé szerint mondva mikor "érett" meg rá az emberiség), de nem a PC fasiszták miatt. Ha miattuk, akkor az már rég rossz és nem felelős tudományos magatartás, hanem csupán öncenzúra lesz és a tudomány mivolta is megkérdőjeleződik.

Valós probléma, hogy ennek ellenére ellenkező előjelű kutatások megvannak futtatva, sőt dogmásítva - mint amit te is említesz a kommentedben (Hammer). Na ez már viszont lehet a szélsőséges PC kultúra bűne, idézőjel nélkül. És ez már nem etikus tudomány, hanem gyakorlatilag PC-fasiszta áltudomány. De talán ezek nem is egyszerűen PC mániákusok, hanem kultúrmarxisták. Igazából a PC-t csak felhasználják, de ugye ők maguk nem élnek vele: mennyire rasszista és kirekesztő már, hogy "elnyomó fehérek" vagy "elnyomó férfiak" esetleg "elnyomó (cisz)heterók". Ilyet egy következetes PC kultúrembernek nem illene mondania.
süti beállítások módosítása