SZABADSÁG. REND. TESTVÉRISÉG.

LÁNYI ANDRÁS, AZ ANARCHO-KONZERVATÍV

2019/04/23. - írta: corto maltese

Lányi András a Tanácstalan Köztársaság előadás sorozat keretében, melyben az ökopolitikát járják körül, nyilvánosan anarcho-konzervatívnak vallotta magát, most először. Kifejtette, hogy szerinte mi a rokon vonás a két irányzat között. Úgy vélte mindkettő az uralom, központosítás és az utópiák szkeptikus ellenfele, olyan szempontból, hogy mindkettő úgy véli, hogy a spontaneitás és ezzel együtt a hiba, rossz döntés elkerülhetetlen, de kevésbé problémás mintha központilag szervezve egységesítve követjük el a hibákat mechanikusan rákényszerítve az egész társadalomra, annak akarata ellenére. Hozzátette, hogy a különbségeket abban látja,

hogy pl. Kropotkin herceg amikor az önkéntes társulás és kényszermentes együttműködés elvét megfogalmazta, nem gondolt arra, hogy a társulás nem feltétlen önkéntes lehetőség. A konzervatív szerinte felismeri, hogy a társulás, úgymond egyfajta adottság és beleszületést is jelent (ehhez hozzátehetjük, hogy még a kilépést is különböző kényszerek akadályozzák, mind társadalmi, mind túlélési kényszerek akár). Egyes anarchisták szerint pedig - osztva a baloldaliság szélsőséges megközelítését - a semmiből valami újat lehet teremteni, a múltat végképp összetörni és eltörölni. Ez a szélsőbaloldali gondolat nem feltétele az anarchizmusnak, Lányi sem ért vele egyet. A másik oldalról nézve pedig a konzervativizmus hagyományelvűsége (organikusság iránti tisztelete) sem tekintélyelvűséget jelent, így tehát nem mond ellent az anarchizmusnak. (Szerintem sem.)

Lányi szerint tehát, az (organikus) konzervatív megközelítés szerinte is párosítható az anarchista hozzáállással és organikusságról alkotott elképzelésével, ha az mérsékelt. A kettő szintézise számára tehát az anarcho-konzervatizmus (számomra pedig a konzervatív anarchizmus).

A teljes előadás a Youtube oldalán valamint lejjebb megtekinthető, illetve az említett vallomás és annak kifejtése pedig a videón 28:37-től nézhető:

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anarchistakispolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr914780970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.04.23. 18:53:36

Az igazi nagy hibákat mindenféle központi szervezés nélkül követi el a társadalom. Ugyanakkor bár nagyot hibázni is csak központilag lehet, de komoly problémákat megoldani is. Lásd a freon és az ózonlyuk esete.

Mr. Hyde 2019.04.23. 18:57:02

Lányi András egy teljesen konvencionális, fröccsöntött befásult liberális, teljesen függetlenül attól, hogy most éppen egyedi gondolkodású trendi lázadónak próbálja beállítani magát.

midnight coder 2019.04.23. 18:57:50

@midnight coder: Értsd, egyszerre nagyot hibázni csak központilag lehet.

Brix 2019.04.23. 19:40:02

Eddig csak anarcho- liberalizmusról vagy libertarian anarchizmusról hallottam, az anarcho- konzervativizmus kicsit oximoronnak hangzik, mivel a konzervatív az erős államban-, a veleszületett társadalmi kiváltságok jogosságában ès a szilárd társadalmi hierarchiában hisz. Az anarchisták èppen az ellentètèt gondolja a világról... A konzervatív gondolkodás nekem mindig egy kicsit a való világ változásaihoz való alkalmazkodás , a nyitottság hiányát jelenti. A progresszív gondolkodás , ezzel ellentètben, a társadalmi rendszert meghatározó paradigmák folytonos megújítására törekszik...A konzervatív realista, lassan haladó , hagyomány ès szabálykövető, konformista, a progresszív idealista\utópista gyorsan halad , èppen ezèrt, nèha zsákutcába került, ès a hagyományokat szokásokat nem tiszteli...A politikiai rendszert ennek a kèt világszemlèletnek a folytonos harca alakítja: nèha a társadalom "előreszalad" a progresszió terèn, máskor meg visszatér a konzervatív alapokhoz ...Nem lennèk meglepődve, ha néhány évtized múlva újra előretörne a progresszió , hiszen nehezen lesz tartható ,hogy a felső 1-2% birtokolja az összvagyon 50%-át , ès a termelési eszközök , a tőke 80%- 90% - át..( kb ez lehet a globális arány..) jelentős rèszben születési kiváltságkènt vagy a politikai hatalmat gazdaságivá konvertálva.. Ezen változtatni kell mielőbb, amit csak úgy lehet megtenni, ha rögtön felrúgjuk a konzervatív, polgári társadalom alapvető tèzisèt: a magántulajdon szentsègèt....A kommunizmust nem lehet felépíteni , mert az emberi természet erre alkalmatlan, de a rabló-kizsákmányoló, kapitalista osztálytársadalom sem működhet tovább ebben a formában, hiszen egyfajta egalitárius társadalom irányába kellene elmozdulnunk, de a különbségek csak nőnek globális és lokálisan is....Különösen a a fejlett világban èlő alsó közèposztály szenved a globális kapitalizmus árnyoldalaitól...

szepipiktor 2019.04.23. 20:14:24

Az anarchizmusnak nincsenek fokozatai, változatai...
És ahol siffer feltűnik, ott megszűnik a hitelesség is...

marat 2019.04.23. 20:26:30

Egyébként szegény herceget Kropotkinnak hívják helyesen írva. Darwinizmust nem tagadva hívta fel a figyelmet a másik fontos természet törvényre az együttműködésre. Meggyőződéses anarchista volt , de a kommunistákban, erőszakban nem hitt. Szerinte az anarchizmus csak alulról felfelé fejleszthető működőképes rendszerré. A kisujja többet ér, már bocs, mint Lányi... Érdemes olvasni Őt.

Brix 2019.04.23. 20:34:43

@szepipiktor: Schiffer- nem Siffer...De, mièrt is nem hiteles? Az egyik legkiemelkedőbb , legfelkészültebb, èppen inaktív magyar politikus , aki inkább konzervatív gondolkodású..Más kèrdès , hogy sem az emberekkel nem tud bánni, sem pártot èpíteni nem tud...

Khonsu 2019.04.23. 21:01:53

Az anarchia nem is lehet más, mint organikus. Államhatalmi kényszerítő eszközök nélkül ugyanis csak organikus fejlődés útján jöhet létre az a spontán egyensúlyi állapot, melyet anarchiának nevezünk. Ebből a szempontból tehát az anarchia nem ellenkezik a konzervativizmussal, közelebb áll hozzá, mint a progresszivizmushoz. Az egyetlen komoly ellentét közöttük a "tradicionalizmus" állami eszközökkel való támogatása, tehát a fenntartásukhoz, terjesztésükhöz kényszer alkalmazása, mely ugyancsak ellentmond az organikus fejlődés elvének.

Vagyis az anarchia nem támogatja a progresszivizmus ideológiák mentén történő erőszakos "fejlesztését", "társadalom-mérnökösködését", de a természetes fejlődési folyamat megakasztására/visszafordítására irányuló tradicionalista törekvéseket sem.

Khonsu 2019.04.23. 21:11:17

@Brix:

Az anarchia azáltal oldja meg a szélsőségek kialakulásának problémáját, hogy benne az állami kényszerítő erő kiesésével a társadalmi szereplők rákényszerülnek az egymással való kiegyezésre.

tireless treehugger 2019.04.23. 21:15:21

Volt kommunista (MTV, MAFILM), aztán libsi, most meg konzervatív zöld. Egy politikai háttérkurva életútja röviden.

"....hogy a spontaneitás és ezzel együtt a hiba, rossz döntés elkerülhetetlen, de kevésbé problémás mintha központilag szervezve egységesítve követjük el a hibákat mechanikusan rákényszerítve az egész társadalomra, annak akarata ellenére."

Mindezt a mai magyarországon, ahol az uralkodó spontán marhaságait központilag kényszerítik az egész társadalomra.

A mondandója nagyon bizonytalan, múltban keresni a jövőt?, és meddig akar visszamenni???? Érdekes hogy a mai magyar gondolkodásban mekkora probléma a felvilágosodás/racionalizmus és tudományos gondolkodás, nem tudnak kilépni a mítoszok/hitek/bukott eszmék világából..

MAXVALL bircaman közíró · www.bircahang.org 2019.04.24. 12:52:46

nem mellesleg én egy orgazmusos anarchista vagyok
süti beállítások módosítása